Translate (türkçeye çevir)

Bu Blogda Ara

18 Haziran 2018 Pazartesi

6. Web sitesi tasarlarken yapılması ve yapılmaması gerekenler


İlk izlenim bir daha yakalanmayacak bir fırsat, değil mi?Bu İnternet için de geçerli.

Bu ders, ziyaretçilerin uzaklaşmasına neden olabilecek genel hatalardan kaçınmanızda size yardımcı olabilir.

Sayfaların hızlı yüklendiğinden nasıl emin olacağınız ve sitenizi nasıl mobil uyumlu hale getireceğinizin yanı sıra genel erişilebilirlik konusunu ve içerik kalitesini de ele alacağız.

Öncelikle, hıza ihtiyacınız var. İnternet kullanıcıları sabırlı olmalarıyla ünlü değiller ve eğer sayfalarınızın yüklenmesi çok uzun sürüyorsa dönüp giderler.

Sizin veya web sitenizi kuracak kişinin işleri hızlandırmak için yapabileceği birçok teknik şey var, doğru teknolojileri ve barındırma (hosting) çözümlerini seçmek gibi.

Ancak bazı basit çözümler de yok değil.


Sayfalarınızda resimlere yer verdiyseniz, en küçük boyutlu resimleri kullanın. Devasa büyüklükte, yüksek çözünürlüklü dosyalarıysa yalnızca küçük resim olarak gösterilecekse kullanın. Resimleri yeniden boyutlandırarak veya sıkıştırarak küçültebilen birçok yazılım var ve bu daha hızlı yüklenme süreleri anlamına geliyor.

Tasarımınızı da sadeleştirin. Genel anlamda, ziyaretçilerinizin kullandığı tarayıcılar tarafından indirilen veya yeniden kullanılan şeyleri ne kadar sınırlandırırsanız sayfalar o kadar hızlı yüklenecektir.

Çoğu sayfada aynı arka plan resmini kullanın ve sitenizi kuran kişiye kod ve komut dosyaları konusunda idareli davranmasını söyleyin.

Bu kişinin nasıl bir iş çıkardığını sınamak istiyorsanız, kablosuz bağlantı yerine veri bağlantısı kullanarak siteyi telefon veya tabletinizden açmayı deneyin. 

Ardından, web sitenizin bir mobil cihazda kolayca kullanılabildiğinden emin olun. Web'de gezinirken birincil cihaz olarak akıllı telefonlarını kullananların sayısı gün geçtikçe artıyor. Sitenizin bu cihazlarda kullanımı kolay değilse potansiyel müşterileri kaybedersiniz.

Mobil uyumlu bir web sitesine sahip olmanın en kolay yolu, kurulumun en başından itibaren, kullanılan ekran türünü otomatik olarak tespit edip siteyi buna göre görüntüleyen "duyarlı tasarım" yaklaşımını benimsemek olabilir. Dik tutulan akıllı telefonda metin ve fotoğrafların dik yönde görünmesi gibi şeyler bu tasarım sayesinde gerçekleşir.

Sitenizin mobil uyumlu olup olmadığına dair fikir edinmek isterseniz, Google'ın Mobil Uyumluluk Testi aracını deneyin. 

Dokunmatik ekranlara özgü olan kaydırma veya dokunma gibi eklemleri aklınızdan çıkarmayın. Web sitenizdeki öğelerin bu tür "temaslara" uygun biçimde tepki verdiğinden emin olun.

Yaygın olarak bilinen simgeler kullanmak ve içeriği anlamlı ve düzenli hale getirmek, daha küçük ekran kullanan ziyaretçilere aradıkları şeyi bulmalarında kolaylık sağlar.

Bunun yanında, adres ve telefon numaranız da kolay bulunur olmalı. Çoğu cihaz, koşuşturma halindeki ziyaretçilerin işini kolaylaştıran GPS ve harita özellikleriyle donatılmıştır. Ve elbette unutmamalısınız ki kullanıcılar web sitenizi mobil cihazdan ziyaret ettiklerinde sizi telefonla kolayca arayabilmeliler.

İnsanların sitenizi Chrome veya Firefox gibi farklı tarayıcılarda veya Windows ya da Mac gibi farklı platformlarda görüntüleyeceğini de unutmamanız gerek.

Olabildiğince çok bilgisayar, cihaz ve tarayıcıda deneme yapın. Siteniz hepsinde düzgün görünüyor mu? Eklenti indirme istemi alıyor musunuz? Bu, ziyaretçileri sitenizden kaçıracak bir adımdır.

Son olarak, unutmayın ki web siteniz yalnızca satışa yönelik değil, çözüm sunmaya da yönelik olmalıdır.

Kendi sitenizi ziyaret eden bir kullanıcı olduğunuzu varsayın. Kendinize "Neden buradayım?", "Ne yapmaya çalışıyorum?", "Çözmeye çalıştığım sorun ne?" diye sorun.

Örneğin özel pastalar yapan bir pastaneniz varsa sitenizi ziyaret eden biri muhtemelen özel bir pasta istiyordur.

Pastaları nasıl süslediğiniz, nerelerden ilham aldığınız hakkında bir yazı yazabilirsiniz. Hatta gerçek bir müşterinize ait birkaç söz ve fotoğraf eklemek daha da iyi bir fikir olabilir.

Birçok web sitesine çelme takan bu gibi bazı genel hatalardan kaçınmak için, ziyaretçilerin kullandığı cihaz ve tarayıcının ne olduğuna bakmaksızın sayfaların hızlı yüklendiğinden, düzgün göründüğünden ve uygun tepki verdiğinden emin olun.

Ayrıca, içeriğinizi oluştururken müşterilerinizi aklınızdan çıkarmayın. Web sitenizde ihtiyaçlarına yanıt bulduklarında müşteri kazanma ihtimalinizi de en üst düzeye çıkarırsınız.

Anahtar eğitimler


Web sitenizi tasarlarken, müşterileri kaçıran hatalara dikkat edin. Bu dersimizde, hayal kırıklığı yaratmamak için dikkat edilmesi gereken bazı noktalara değineceğiz. Örneğin:

  • Hızlı yüklenen sayfalar
  • Mobil uyumlu olmak
  • Genel erişilebilirlik

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

hamile olup çalışan anneler için 32+0 da alınan çalışabilir raporu

merhaba bugün çalışan anneler için bilinmesi gereken çok önemli bir konu hakkında bilgi paylaşmak istedim eğer hamileyseniz ve doğuma kada...